Μαθήματα ζωής

Ένας καθηγητής ψυχολογίας εμφανίστηκε μια μέρα στην τάξη του κουβαλώντας ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, έβγαλε από το κουτί ένα άδειο γυάλινο βάζο, το έβαλε πάνω στην έδρα και άρχισε να το γεμίζει με πέτρες. Πέτρες στρογγυλές,από αυτές που βρίσκουμε στην παραλία.

Οι φοιτητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:<<είναι γεμάτο>>;Αυτός χαμογελούσε, πήρε από το χάρτινο κουτί ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και άρχισε να ρίχνει στο βάζο, το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλισαν και γέμισαν τα κενά που σχημάτιζαν οι πέτρες. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο,ρώτησε:<<είναι γεμάτο το βάζο>>;Οι φοιτητές απάντησαν πάλι:<<ναι, είναι γεμάτο>>.Ο καθηγητής χαμογέλασε ξανά, έβγαλε από το κουτί ένα άλλο σακουλάκι με άμμο και άρχισε να το αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα υπάρχοντα κενά. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:<<είναι γεμάτο το βάζο>>;Οι φοιτητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:<<ναι,είναι γεμάτο>>.Αυτός χαμογέλασε και πάλι, πήρε από το χάρτινο κουτί ένα μπουκάλι μπύρα και άρχισε να το αδειάζει μέσα στο βάζο. Το υγρό γέμισε όλο το υπόλοιπο κενό. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:<<είναι γεμάτο το βάζο>>;Οι φοιτητές γέλασαν αυτήν τη φορά και απάντησαν:<<ναι, είναι γεμάτο>>.

Πότε, λοιπόν είναι γεμάτο το βάζο;Αυτό το βάζο είπε σοβαρά ο καθηγητής, <<μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύει την ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή. Τέτοια είναι η υγεία σας, ο σύντροφος σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι. Αυτά είναι τόσο σημαντικά που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα απουσιάζουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη. Τα βοτσαλάκια είναι επίσης σημαντικά συστατικά, αλλά αντιπροσωπεύουν δευτερεύοντα σημασίας προτεραιότητες.

Είναι εκείνα που δίνουν χρώμα στην ζωή μας. Όπως οι σπουδές, η εργασία μας, τα ενδιαφέροντα μας, τα αγαπημένα μας αντικείμενα. Είναι μικρότερα σε μέγεθος και αξίας, είναι απλά βοτσαλάκια. Αν όμως τα βάλετε αυτά πρώτα μέσα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα συμπληρωματικά στοιχεία της ζωής, όπως τα χρήματα, η δόξα και η εξουσία.

Τα τελευταία τα θέλουμε, αλλά όχι σε βάρος των άλλων, των πιο σημαντικών πραγμάτων. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βοτσαλάκια, αλλά ούτε και για τις πέτρες. Δεν θα υπάρχει χώρος για τίποτε άλλο, και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Γεμίστε λοιπόν το βάζο, γεμίστε το χρόνο σας, τη ζωή σας σωστά. Αν ξοδεύετε τον εαυτό σας και την ενέργεια σας σε μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα μεγαλύτερα. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία και την ολοκλήρωση σας. Προσέχετε συστηματικά την υγεία σας, σωματικά και ψυχικά.

Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με τους γονείς σας, να παίξετε με τα παιδιά σας, να απολαύσετε τον σύντροφο σας και να χαρείτε τους φίλους σας. Η δουλειά μπορεί να περιμένει, το καινούργιο αυτοκίνητο δεν είναι τόσο απαραίτητο, η προαγωγή που αναμένετε θα έρθει χωρίς περιττό άγχος και το να κερδίσετε περισσότερα χρήματα σας κάνει να μοιαζετε με το σκυλί που κυνηγάει την ουρά του. Ιεραρχείστε τις προτεραιότητες σωστά. Προσπαθήστε να φροντίζετε για τις πέτρες της ζωής σας πρώτα από όλα τα υπόλοιπα>>.

Οι φοιτητές έμειναν άφωνοι και σκεπτικοί. Κάποιος από όλους ρώτησε:<<καλά, και η μπύρα τι αντιπροσωπεύει>>;Ο καθηγητής απάντησε χαμογελώντας, <<χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Όσο γεμάτη είναι η ζωή σας, όσο στριμωγμένη και αν αισθάνεστε, να θυμάστε ότι πάντα θα υπάρχει χώρος για μια μπυριτσα>>!

Advertisements

One response to “Μαθήματα ζωής

  1. Θεικό!!!!!!!Παλιό αλλα τόσο καλό…..
    Υ.Γ. κ για μια, κ για 2 κ για 3 Βασιλακη…παντα υπαρχει χωρος για πολλές μπύρες…Στην πρεσβεία, στο jazz….με ολη την παρεα…περσι τετοια εποχη ηταν…που ναι τα χρονια!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s